Dette bør du tenke gjennom før du velger å sitte i uskiftet bo

Det beste rådet når det gjelder uskifte er at man bør forstå hva det omfatter og ta et aktivt valg som passer for deg og dine nærmeste.

Mann kikker tankefullt ut av vinduet

Å sitte i uskiftet bo betyr at du utsetter arveoppgjøret til din avdøde partner. Den gjenlevende bør i hvert enkelt tilfelle ta en vurdering på om det er lurt å sitte i uskiftet bo – det er ikke like lurt for alle. For noen kan det være en økonomisk tikkende bombe, og selv om det er fristende å la være å skifte - tenk langsiktig.

Dette er lurt å tenke gjennom før man velger å utsette arveoppgjøret: Dere kan velge å utsette arveoppgjøret. Et annet alternativ er å skrive ned det dere ønsker i et testament.

Vi anbefaler å vurdere følgende:

• Hva er de økonomiske konsekvensene av å sitte i uskiftet bo?

• Hvordan vil dette påvirke forholdet til arvingene?

• Hva skjer hvis gjenlevende ektefelle ønsker å gifte seg på nytt?

Velger du å sitte i uskiftet bo, er det flere ting som er viktige å ta stilling til.

Her de vanligste rådene vi gir våre kunder:

1. Få oversikt over avdødes økonomiske forpliktelser – det er nemlig du som overtar ansvar for eventuell gjeld

2. Ta hensyn til forholdet du har til arvingene. Dersom det er potensial for konflikt, kan det være lurt å vurdere skifte.

3. Tenk over de verdier du har. For eksempel vil skjevdelingsmidler, betydelige midler som du for eksempel har arvet eller fått i gave,, opphøre om du sier ja til å sitte i uskiftet bo.

4. Det du senere får i arv eller gave vil også gå inn i uskiftet bo (med mindre du skifter innen 3 måneder)

5. Er du ung og din partner dør, er det viktig å tenke langsiktig. Sjansen for at du etablerer deg på ny er større, som kan bety at du må skifte med dine barn på ett eller annet tidspunkt. Verdistigning på eiendommen er også viktig å ta inn i totalvurderingen.

Retten til å sitte i uskiftet bo opphører hvis du gifter deg på ny. Arvinger kan krevet skifte dersom du blir samboer på ny. Det følger av loven og trenger ikke avtales i et testament.

Vi har også flere gode råd i denne artikkelen om arveoppgjør:
Arveoppgjør i Norge: En lettlest guide

Samtykke til utsatt arveoppgjør med særkullsbarn

Hvis du ønsker at din partner skal kunne utsette arveoppgjøret etter deg, overfor dine barn fra tidligere forhold, må barna gi sitt samtykke.

Les mer og opprett samtykke

Flere artikler

2024-08-12
Er ektepakt aktuelt for oss?

Ektepakt er aktuelt for dere som ønsker å lage en skreddersydd forhåndsavtale om deling av verdier ved skilsmisse eller død. Uten en ektepakt gjelder ekteskapslovens regler om felleseie.

2024-08-09
Skifte eller uskifte – hva bør jeg tenke over?

Å sitte i uskiftet bo betyr at du utsetter arveoppgjøret til din avdøde partner. Den gjenlevende bør i hvert enkelt tilfelle ta en vurdering på om det er lurt å sitte i uskiftet bo – det er nemlig ikke slik at det er lurt for alle.

2024-07-16
Nå kan du få advokathjelp, enkelt og til fast pris

Hos Justify forstår vi at juridiske spørsmål kan være utfordrende. Derfor har vi utviklet en ny tjeneste, Veiviser. Veiviser gir deg klar og tydelig veiledning om jussen og hvilken retning du bør ta når du har en juridisk utfordring.

2024-07-01
Er det greit å opprette fremtidsfullmakt med en mal fra nettet?

Det er flere grunner til at en standardisert mal for fremtidsfullmakt kan gi deg trøbbel når den trer i kraft. Advokat Dag Josef Foss forteller deg hvorfor å laste ned en mal fra nettet ofte ikke er en god løsning.

2024-06-13
Særkullsbarn og samtykke til utsettelse av arveoppgjør (uskifte)

Planlegger du hva som skal skje etter din bortgang, kan det være utfordrende å ta hensyn til alle i familien. Kanskje spesielt i familier med barn fra tidligere forhold?

2024-04-10
Stor endring i skattemeldingen for samboere

Har du sjekket skattemeldingen og kanskje har du fått med deg den betydelige endringen som berører mange samboere?