Gå til hovedinnhold
Alle samlingerEktepakt
Hva bør jeg tenke på hvis vi ønsker særeie?
Hva bør jeg tenke på hvis vi ønsker særeie?

Viktige

Oppdatert over en uke siden

Å avtale særeie kan være en viktig beslutning for par som ønsker å beskytte sine individuelle eiendeler i tilfelle en skilsmisse eller død. Her er noen viktige punkter å vurdere.

Hva er særeie?

Særeie betyr at bestemte eiendeler eller verdier holdes utenfor delingen ved en eventuell skilsmisse. Altså at man beholder det som er i særeie helt selv. Dette kan inkludere eiendom, penger, aksjer, kontoinnskudd eller andre verdifulle eiendeler. Særeie avtales gjennom en ektepakt, som er en juridisk bindende avtale mellom ektefellene. Man kan også motta gaver eller arv med klausul som bestemmer at gaven eller arven skal være i mottakers særeie.

Hvorfor opprette særeie?

Det kan være flere grunner til å opprette særeie. For eksempel for å beskytte individuelle verdier mot deling, eller for å sikre forretningsinteresser.

  • Beskytte individuelle verdier: Hvis en av partene har betydelige eiendeler før ekteskapet, kan særeie sikre at disse eiendelene forblir hos den opprinnelige eieren ved en skilsmisse eller hos eierens etterkommere ved dødsfall.

  • Forretningsinteresser: Hvis en av partene eier en bedrift, kan særeie forhindre at bedriften deles opp ved en skilsmisse.

Hva skal være i særeie?

I en ektepakt kan det enten avtales fullt særeie eller delvis særeie.

  • Fullt særeie: Ved fullt særeie avtales det at alle eiendeler og verdier holdes utenfor deling mellom ektefellene.

  • Delvis særeie: Delvis særeie innebærer at kun visse eiendeler og verdier holdes utenfor deling. Dette kan for eksempel være eiendommer, løsøre, aksjer eller lignende som en av ektefellene bringer inn i ekteskapet.

Tenk gjennom og diskuter hvilken løsning som passer best for dere.

Hvordan opprette særeie?

Særeie må avtales i en ektepakt. Lovens stiller strenge formkrav til hvordan ektepakter skal opprettes.

Justify kan hjelpe dere med opprettelse av særeie i ektepakt.

Svarte dette på spørsmålet?