Gå til hovedinnhold
Alle samlingerEktepakt
Bør vi tinglyse ektepakten?
Bør vi tinglyse ektepakten?

Informasjon om tinglysing av ektepakter

Oppdatert over en uke siden

En ektepakt er en avtale mellom ektefeller som regulerer formuesforholdet mellom dem. Tinglysing av ektepakter hos Brønnøysundregistrene innebærer at avtalen blir offentlig registrert, noe som kan ha flere fordeler. En tinglyst ektepakt er offentlig tilgjengelig, og hvem som helst kan i utgangspunktet bestille en kopi av den.

Sikkerhet og forutsigbarhet

Ved å tinglyse ektepakten, sikrer du at avtalen blir kjent for tredjeparter, som for eksempel kreditorer. En tinglyst ektepakt gir rettsvern mot krav fra tredjepersoner. Dette betyr at avtalen blir rettslig bindende og kan påberopes overfor utenforstående, som långivere og andre kreditorer.

Tinglysing ved gaver mellom ektefeller

Gaver utover alminnelige gaver må gis i ektepakts form. Når man gir slike gaver kan det være spesielt viktig å tinglyse ektepakten. Det er kun slik man får rettsvern for gaven. Tinglysing sikrer altså eiendommen mot beslag eller lignende fra givers kreditorer.

Består gaven av fast eiendom, må ektepakten tinglyses både hos Brønnøysundregistrene og Kartverket for å få rettsvern.

Hvordan tinglyse en ektepakt?

For å tinglyse en ektepakt, må avtalen opprettes i tråd med lovens formkrav. Deretter må den sendes til tinglysingsmyndighetene for registrering. Det kan være lurt å søke juridisk rådgivning for å sikre at ektepakten oppfyller alle formelle krav og er juridisk bindende.

Per 2024 koster tinglysing hos Brønnøysundregistrene kr 1847, og tinglysing hos Kartverket koster kr 500.

Svarte dette på spørsmålet?