36-åringen fra Stavanger har ektefelle og tre små barn, og ønsker å gjøre det som er best for familien. Eller som han selv beskriver det:
– Nå som jeg er mer enn «ei sjel og ei skjorte», har jeg andre prioriteringer enn da jeg kun hadde meg selv å tenke på. Når du tar valget om å bli forelder, må du ta nødvendige forholdsregler. Du trenger rett og slett en plan på ting, og Justify hjelper deg med den planen.
Ønsker ikke overformynderi
Nyervervet kunnskap om at staten kan ta beslutninger for deg hvis du blir for syk til å gjøre det selv, var hovedårsaken til at Sigbjørn opprettet fremtidsfullmakt.
– Dette var ny informasjon for meg, og jeg likte ikke det jeg hørte. Jeg ønsker å ha kontroll på hvem som kan ta beslutninger på mine vegne. At staten skal gjøre det, er et overformynderi jeg verken ønsker eller trenger.
– Da jeg logget inn på Justify, så jeg at jeg hadde noen ufullstendige registreringer fra før. Men nå hadde jeg motivasjonen jeg trengte for å fullføre, sier Sigbjørn, som blant annet har vært sentral i å bygge opp teknologibedriften Futurehome.
Tillit til fullmektig
Hvis han ikke kan ta beslutninger selv, er Sigbjørn tydelig på at noen han kjenner og stoler på skal ta dem for ham.
– Staten kjenner ikke min situasjon eller hvordan jeg ønsker å ta vare på mine verdier. Alt jeg har gjort er det en tanke bak. Ønsket mitt er å videreføre de tankene til det beste for familien. Jeg vil gi dem de beste forutsetningene og unngå at de får dårlige råd.
For flere år siden hadde han en opplevelse da han, som tilfeldig forbipasserende, ble bedt om å være vitne i forbindelse med en fremtidsfullmakt.
– Jeg besøkte mormoren min på sykehjem og ble oppsøkt av en ukjent dame som ønsket meg som vitne. Hun trengte å overta fullmakten for sin gamle far. Jeg aner ikke om han var tilregnelig eller hva som skjedde videre, men en slik situasjon ønsker jeg ikke for noen.
Testament er omsorg
Da svigerfaren til Sigbjørn døde brått og uventet i sommer, kjente han på hvor viktig et testament er for de etterlatte – og hvordan fraværet av det kan utgjøre en ekstra påkjenning.
– Et arveoppgjør blir ekstra vanskelig hvis ikke dokumentasjonen er i orden. Den som ikke skriver testament, lager mye arbeid for dem som er igjen.
Med digitalt testament hos Justify, ønsker Sigbjørn å bidra til én mindre ting å tenke på hos sine etterlatte – når den tid kommer.
– Jeg ser på det som en form for omsorg. Du sender ikke ungene dine i barnehagen uten regntøy en dag det plasker ned. Et testament er å planlegge for den omsorgen hvis det skulle komme en dag der du ikke lenger er der for å ta vare på dem.
Siste hilsen-utfordringen
Selv om alt nå er på plass, er det én ting Sigbjørn kan tenke seg å tygge litt mer på:
– I testamentet er det rom for å skrive en siste hilsen til de etterlatte. Denne er spesiell og viktig, her vil man jo at det skal stå noe lurt og betydningsfullt.
– Mitt råd til Justify er å gi folk en påminnelse noen uker etter at testamentet er klart. Da har det kanskje fått sunket inn litt, slik at man har noe lurt og omtenksomt å skrive. Noe bedre enn «Hei, du mottar denne beskjeden fordi jeg ikke er her mer ...», sier han med et smil.
La dine nærmeste få vite hva du ønsker
En fremtidsfullmakt er det du trenger for å ta egne valg om din fremtid, dersom du ikke lengre kan ta valg selv.
Les mer om fremtidsfullmakt